7 правила за ментална чистота и подобар живот

7-pravila-za-mentalna-chistota-i-podobar-zhivot-2-7219983

Одржувањето чистота во сè значи да се ослободите од сè што е штетно, психички и физички. Затоа, внатрешната и надворешната чистота на една личност се исклучително важни за долг и среќен живот. Ако се придржувате до овие 7 правила за внатрешна чистота, вашиот живот ќе биде многу подобар.

7 pravila za mentalna chistota i podobar zhivot - 7 правила за ментална чистота и подобар живот

Чистота на рацете

Ова значи да не земате нешто што не ви припаѓа. Зошто на човекот му треба нешто дополнително, туѓо? Парите што дошле преку лукавство и лаги никогаш нема да донесат среќа и просперитет и на крајот може да изгубите многу повеќе.

Чистота на ушите

Не слушајте или не доживувајте информации што доаѓаат од негативни, завидливи и лути поединци. Обидете се на сите можни начини да избегнете безделнички озборувања и непристојни зборови. На крајот на краиштата, негативните информации влегуваат во вашиот ум и во вашето тело преку вашите уши. Од истата причина, непожелно е да се слушаат лоши вести, кои, за жал, денес ги има премногу.

Чистота на очите

Заштитете се од размислувањето за непријателство, понижување, неправда, омраза и насилство. Во светот се случуваат многу работи што никогаш не би сакале да ги видите, но на кои станувате несвесни сведоци. Погледот треба да ви биде чист, а не замаглен и заматен од зависта и од желбата да го имате она што другите го имаат. Има толку многу убави работи на светот што вреди да се видат.

Чистота на устата

Контролирајте што зборувате. Корисно е да се ослободите од пцовките и од шегите во секојдневниот живот. Подобро е да не се каже ништо отколку да се каже нешто непотребно. Лошиот и поган јазик може да донесе само лоши работи во вашиот живот.

Советуем вам прочитать:   Одлични совети за штедење за време на празничниот шопинг

Чистота на телото

Водата ја отстранува целата негативна енергија од телото. Чистата облека, а со тоа и телото, ќе ви помогнат да се чувствувате подобро, и психички и физички. Тоа е клучот за просперитет, тоа е основата на успехот.

Чистота на мислата

Не чувајте негативни мисли и лоши планови во вашата глава. Отфрлете го секое незадоволство и жалење за минатото. Чистите мисли му овозможуваат на човекот да биде добар.

Чистота на душата и на срцето

Чистата душа штити од секое зло и дава доза на позитивна енергија. Душата е зависна од вашата свест, од лажното его и од силата да бидете добри. Душата е под влијание на вашето размислување, на движењето на умот, на свеста, на каприците итн. Верата е најдобриот лек за душата. Верата е јадро што служи како поткрепа на душата во тешки времиња, кога ви се чини дека нема излез, дека нема да има светлина, дека сè е темно наоколу. Психотерапевтите и психолозите се убедени дека верата има корисен ефект врз луѓето со одредени ментални нарушувања и дека таа носи мир и спокој во душите на луѓето.

Прочитајте кои промени во расположението може да бидат првиот знак на сериозна физичка или ментална болест.

САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?